Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Αυτοεξέταση στήθους: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

Όλες οι γυναίκες μπορούν να εξετάσουν το στήθος μόνες. Πρόκειται για μια απλή και γρήγορη διαδικασία ή οποία μπορεί να γίνει στο κρεβάτι ή το μπάνιο μπροστά σε ένα καθρέπτη.
Η αυτοεξέταση διαρκεί μόλις 5 λεπτά κάθε μήνα και ο καταλληλότερος χρόνος είναι αμέσως μετά την περίοδο και πιο συγκεκριμένα την 8η ημέρα από την αρχή της περιόδου. Καλό είναι να επαναλαμβάνεται η διαδικασία κάθε φορά την ίδια ημέρα του κύκλου.

Αυτοεξέταση στήθους


Η διαδικασία της ψηλάφησης γίνεται ως εξής: έχοντας τα δάχτυλα του χεριού ενωμένα, με την εσωτερική πλευρά του χεριού και με κινήσεις μικρές και κυκλικές γύρω από το μαστό. Η πίεση που ασκείται θα πρέπει να είναι σταθερή και με φορά από τη μασχάλη προς τη θηλή.
Παραπάνω αναφέρθηκε πως χρειάζεται καθρέπτης. Γιατί; Για να μπορέσετε να παρατηρήσετε το στήθος σας καλύτερα, κοιτάζοντάς το ακάλυπτο προσέχοντας αν υπάρχουν κάποιες αλλαγές σε αυτό σε σύγκριση με τον προηγούμενο  μήνα.

Ουσιαστικά αυτά που πρέπει να ελέγξετε είναι εάν η γραμμή κάτω από τα στήθη είναι κανονική, αν υπάρχει αλλαγή ως προς το μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα, καθώς και αν υπάρχει διαφοροποίηση στο δέρμα, παρεκτροπή στη θηλή ή υποχώρηση προς τα μέσα.
Επίσης, πρέπει να ελεγχθεί αν εκκρίνεται αίμα ή πύον από τη θηλή πιέζοντάς τη, αν υπάρχει κάποιο περίεργο ζάρωμα ή ραβδώσεις στο στήθος ή αν διακρίνονται φλέβες με ασυνήθιστη μορφή.

Στην περίπτωση που παρατηρηθούν διαφορές μεταξύ των δύο μαστών μην φοβηθείτε, καθώς τα στήθη δεν είναι ακριβώς τα ίδια, το ένα θα είναι ίσως μεγαλύτερο και θα βρίσκεται πιο χαμηλά από το άλλο.

Πώς θα το κάνετε:

-    Στο μπάνιο: Σηκώστε ψηλά το δεξί σας χέρι και με το αριστερό ψηλαφήστε το στήθος και τη μασχάλη πάντα με κυκλικές κινήσεις. Πιέστε ελαφρώς τη θηλή και ελέγξτε εάν βγάζει υγρό. Κάντε το ίδιο και στο άλλο στήθος.
-    Στον καθρέφτη: Τοποθετήστε τα χέρια στα πλευρά και ελέγξτε το στήθος σας για τυχόν διαφορά στο χρώμα, το μέγεθος ή για ραβδώσεις στην επιδερμίδα. Επαναλάβετε τοποθετώντας τα χέρια σας πρώτα στους γοφούς πιέζοντας ώμους και αγκώνες, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι μύες του στήθους.
-    Στο κρεβάτι: Ξαπλώστε τοποθετώντας ένα μαξιλάρι κάτω από τον δεξί ώμο και βάλτε το χέρι πίσω από το κεφάλι. Εξετάστε το στήθος και τη μασχάλη με κυκλικές κινήσεις. Πιέστε τη θηλή μήπως βγάλει υγρό. Επαναλάβετε και στο άλλο στήθος.
Ωστόσο, στην περίπτωση της αυτοεξέτασης δεν αποκλείεται η μαστογραφία καθώς και το τεστ Παπ.

H μαστογραφία είναι μια ειδική ακτινογραφία στήθους με την οποία μπορεί να εντοπιστεί πιθανός όγκος που εσύ ή ο γιατρός δεν μπορεί να ψηλαφίσει. ενώ το τεστ Παπανικολάου είναι η ετήσια υποχρέωσή σου!