Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Καύσωνας και μωράκια: στους πόσους βαθμούς να είναι το κλιματιστικό;

Ο καύσωνας δειλά δειλά, αλλά σταθερά, κάνει πλέον την εμφάνιση του στη χώρα. Το καλοκαίρι και οι υψηλές θερμοκρασίες αρχίζουν να “κοκκινίζουν”, και ήρθε η ώρα να βρούμε τρόπους να ανακουφιστούμε και να αντιμετωπίσουμε τη ζέστη. Τι γίνεται όμως όταν έχουμε νεογέννητα, ή βρέφη μικρής ηλικίας; Σας παρουσιάζουμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την ασφάλεια των παιδιών σας. Με τον ήλιο και τη ζέστη δεν κάνει να παίζουμε...


 Όταν το παιδί σας είναι νεογέννητο καλό θα είναι να αποφύγετε τις συστηματικές επισκέψεις στην παραλία. Ο καυτός ήλιος αλλά και τα διάφορα μικρόβια που κυκλοφορούν, σε συνδυασμό με το χαμηλό (ακόμη) ανοσοποιητικό σύστημα του νεογέννητου, συνηγορούν στο να κάνετε κάποια υπομονή.

Φροντίστε στους χώρους που θα βρίσκεστε να υπάρχει πάντα κλιματισμός. Το βρέφος υποφέρει από τη ζέστη. Οι παιδίατροι συνιστούν ότι η ιδανική θερμοκρασία είναι να ρυθμιστεί το κλιματιστικό από 24 μέχρι 26 βαθμούς.

Τα ρούχα των παιδιών θα πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμα, και ελαφριά. Φροντίστε να καλύπτουν τα περισσότερα σημεία του μωρού και όπου δεν μπορεί να γίνει αυτό, τότε απλώστε άφθονο παιδικό αντιηλιακό (με δείκτη προστασίας 50 βαθμούς). Το καπελάκι είναι απαραίτητο.

Αγοράστε μια φουσκωτή πισίνα για μωράκια, και αφήστε το να δροσιστεί στη βεράντα σας. Φροντίστε πάλι ο ήλιος να μην το “χτυπάει” απευθείας. Κατά τους 6 πρώτους μήνες κάτι τέτοιο είναι απαγορευτικό.

Όταν πρέπει να μετακινηθείτε μέσα στον καύσωνα, αποφύγετε να βάλετε το παιδάκι μέσα σε μάρσιπο. Το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένοι, θα ζεστάνουν υπερβολικά το παιδί. Προτιμήστε για το καλοκαίρι τους υφασμάτινους μάρσιπους, ή την αγκαλιά σας. Μέσα στο αυτοκίνητο πριν μπείτε, ανοίξτε τα παράθυρα και το κλιματιστικό, για να αεριστεί και να γίνει δροσερός ο χώρος. Στο καθισματάκι του παιδιού, βάλτε ένα σεντόνι, πριν τοποθετήσετε το μωρό σας.

Καλό θα ήταν να αποφεύγεται πάντως τις μετακινήσεις σας με το παιδί τις ώρες που ο ήλιος φλογίζει τα πάντα. Προτιμήστε νωρίς το πρωί, ή το απογευματάκι. Να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στο κλάμα του, γιατί κάτι θέλει να σας πει και δεν μπορεί. Και το πιο σημαντικό να ρωτήσετε τον παιδίατρο του με ποιες κρέμες μπορείτε να ενυδατώνετε το κορμάκι του όταν χρειάζεται.