Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Η έννοια και η δύναμη της θέλησης.

Η έννοια και η δύναμη της θέλησης «Όποιος Θέλει μπορεί». Δεν αρκεί ο σύντομος αυτός αφορισμός να συμπυκνώσει την ουσία και το βαθύ νόημα που κρύβεται πίσω από τις λέξεις επιμονή, υπομονή, πείσμων χαρακτήρας, θέληση πραγματοποίησης των οραμάτων και των σκοπών μας.

Πολλά θα μπορούσαν να ειπωθούν για την περιγραφή και την ανάλυση όλων αυτών των εννοιών, τίποτε όμως το εύλογο και συγκεκριμένο για την πλήρη εφαρμογή κανόνων δράσης για την τελική, επιτυχή ολοκλήρωση.

Ο άνθρωπος θα πρέπει να θέτει στόχους στη ζωή του, άλλοτε πιο εύκολους και άλλοτε πιο δύσκολους, γιατί με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί σε ηθικό, ψυχοσωματικό και πνευματικό επίπεδο. Δεν έχει σημασία πολλές φορές η έκβαση αυτής μας της προσπάθειας, όσο η πορεία μας προς την κατάκτηση του καλύτερου, του σημαντικού, του πρωτότυπου, του δύσκολου, του ξεχωριστού…

Το στεφάνωμα λοιπόν και το επιστέγασμα όλων των προσπαθειών του εξαρτούνται από το θάρρος που θα επιδείξει σε κάθε του προσπάθεια, από την ψυχική δύναμη και ευελιξία, από το πνευματικό δυναμικό που χαρακτηρίζει το «είναι» του, από την αρμονική συσχέτισή του με τα άλλα μέλη του κοινωνικού περιβάλλοντος, από το πάθος που θα επιδείξει για να φτάσει σε ένα ανώτερο επίπεδο πνευματικής ευελιξίας και ανάπτυξης.

Έστω και αν οι συνθήκες πολλές φορές δεν μας το επιτρέπουν, δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την προσπάθειά μας. Γιατί όσο πιο δύσκολος θεωρείται ο δρόμος μας, τόσο πιο μεγάλη θα είναι τελικά η ηθική ικανοποίηση που θα αποπνέει η όλη προσπάθειά μας. Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό. Απαραίτητη και ουσιαστική θεωρείται η πίστη στον εαυτό μας, στις δυνατότητές μας, σε αυτό που κάνουμε. Απαραίτητος και απαράβατος όρος θα πρέπει να είναι τα μέσα πραγματοποίησης των σκοπών μας να είναι δίκαια. Να αναγνωρίζουμε τις αδυναμίες και τα λάθη μας. Να υπάρχει έλλειψη υπεροψίας και αλαζονείας και σεβασμός των ικανοτήτων των συνανθρώπων μας.

Η πίστη σε καθετί ανώτερο από όπου θα αντλήσουμε αστείρευτες πηγές έμπνευσης, αυτοεκτίμησης και αυτοσεβασμού. Η αναγνώριση των ορίων μας. Η συνεχή μόρφωση και επιμόρφωση. Ο πλούσιος πνευματικός οπλισμός που θα ανανεώνεται συνεχώς. Η υγιής και συνεργατική σχέση με τους άλλους και γενικά με όσους μπορούν να μας βοηθήσουν, και κυρίως με τα άτομα του άμεσου περιβάλλοντός μας. Η ειλικρινής σχέση με τον εαυτό μας.

Έτσι γινόμαστε πιο δυνατοί και λιγότερο επιρρεπείς στις αδυναμίες μας. Ενισχύεται η θέλησή μας. Ελέγχουμε το άγχος μας και λειτουργούμε  με λιγότερη συναισθηματική φόρτιση.

Τέλος, συνειδητοποιούμε ότι εκείνο που θεωρείται υψίστης σημασίας δεν είναι η επιτυχής ή μη πραγματοποίηση ενός στόχου και μιας επιδίωξης μας, όσο το πώς οδηγηθήκαμε σε αυτόν, ποιον δρόμο ακολουθήσαμε, ποια πορεία χαράξαμε και πόσα βήματα προχωρήσαμε.

Τελικά το θάρρος και η ψυχική μας δύναμη θα μας βγάλουν και πάλι νικητές στην αστείρευτη αυτή πορεία αναζήτησης και ανίχνευσης του εαυτού μας και της ψυχοσωματικής μας υπόστασης.

Αποφθέγματα για την έννοια της θέλησης:

- Από τους ανθρώπους δεν λείπει η δύναμη, λείπει η θέληση. Ουγκώ
- Για να πετύχεις, πρέπει να έχεις τρομερή επιμονή, τρομερή θέληση. “Θα πετάξω πάνω από τις θάλασσες”, λέει μια επίμονη ψυχή, ή “θα ανοίξω τα βουνά στα δύο”. Με τέτοια ενέργεια, με τέτοια θέληση και με σκληρή δουλειά, θα φτάσεις σίγουρα στο στόχο σου. Σβάμι Βιβεκαναντα
- Δεν υπάρχει μεγάλο ταλέντο χωρίς μεγάλη δύναμη θέλησης. Μπαλζάκ Ο.
- Εκείνος που θεωρεί την έλλειψη χρημάτων ως χειρότερο κακό, κάνει λάθος, υπάρχει πιο αφόρητο κακό: η έλλειψη επιθυμιών. Σερμπιουλέ Α.
- Ένας άνθρωπος με θέληση, κάνει περισσότερα πράγματα, παρά δέκα με τη βία. Γερμανική Παροιμία
- Εργάζου κτητά (Να εργάζεσαι με θέληση). Ξενοφών
- Η δύναμή σου πέλαγος, κι η θέλησή μου βράχος. Σολωμός Διονύσιος
- Η προσωπικότητά μας είναι κήπος, ενώ η θέλησή μας είναι ο κηπουρός. Μπέικον Φρ.
- Θέληση: εκείνο που σε υποχρεώνει να νικάς, όταν το λογικό σου, σου λέει ότι έχασες. Καστανέντα Κ.
- Θέλω σημαίνει μπορώ. Φραγκλίνος
- Θέλω σημαίνει μπορώ (Vouloir c’est pouvoir). Γαλλική Παροιμία
- Κάτω από τα δυνατά πάθη συνήθως κρύβεται μόνο μια αδύναμη θέληση. Κλιουτσέφσκι Β.
- Με τη δύναμη της βούλησης ο άνθρωπος αλλάζει τον εαυτό του. Με τη δύναμη της αγάπης αλλάζει τους άλλους. Με τη δύναμη της σκέψης αλλάζει τον κόσμο. Ταγκόρ Ρ.
- Μπορείς, αρκεί μόνο να θελήσεις. Γκαίτε
- Να είσαι το αφεντικό της θέλησής σου και ο δούλος της συνείδησής σου. Έμπνερ-Έσεμπαχ Μ.
- Ο Βάκων έλεγε ότι στον άνθρωπο η δύναμη είναι ίση προς τη γνώση του. Αλλά μπορεί κάποιος να προσθέσει, εξίσου εύλογα, ότι και η γνώση του είναι ίση προς τη θέλησή του. Gioberti
- Ο χαρακτήρας είναι τέλεια εκπαιδευμένη θέληση. Νοβάλις
- Όσες πλευρές της ανθρώπινης ζωής κι αν αναλύσουμε, πάντα στη βάση τους θα συναντήσουμε την παρουσία ή την απουσία της ηθικής δύναμης, που λέγεται θέληση. Ζολί Μ.
- Όταν υπάρχει θέληση, τρόπος βρίσκεται (Where there’s a will, there’s a way). Αγγλική Παροιμία
- Σε όλες τις κρίσιμες καταστάσεις, στον πόλεμο, σε μια συγκέντρωση, η θέληση κάποιων ανθρώπων παρασύρει και τους υπόλοιπους. Ζολί Μ.
- Το ευκολότερο πράγμα γίνεται δύσκολο, όταν προσπαθεί κανείς να το κάνει με δυσφορία. Ντίκενς

Πηγές: liverichlr.blogspot.com, el.wikiquote.org