Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Οικονομική κρίση VS μεσογειακή διατροφή

Πιστεύετε ότι η οικονομική κρίση μπορεί να μας βοηθήσει να «βρούμε το δρόμο» προς τη μεσογειακή διατροφή; Ή απλά αποτελεί το μεγαλύτερο εχθρό στην προσπάθειά μας να βρούμε τις διατροφικές μας ρίζες;

Οι μελέτες φαίνεται να δείχνουν ότι η οικονομική κρίση μάλλον μας απομακρύνει ακόμα περισσότερο από τη μεσογειακή διατροφή. Πρόσφατη μελέτη Ιταλών έδειξε ότι όσο πιο υψηλό ήταν το εισόδημα του υπό εξέταση πληθυσμού, τόσο πιο υψηλά ήταν και τα ποσοστά τήρησης των αρχών της μεσογειακής διατροφής. Επίσης, σε έρευνα του ευρωβαρόμετρου, τα δεδομένα υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση φρέσκων λαχανικών και ελαιολάδου μειώθηκε κατά 3% και 13% αντίστοιχα το 2011, συγκριτικά με το 2006 (δηλαδή πριν ξεκινήσει η οικονομική κρίση). Στην Ελλάδα, η ίδια έρευνα ισχυρίζεται αντίστοιχα, ότι έχει μειωθεί η κατανάλωση τόσο των φρέσκων αγαθών όσο και των συσκευασμένων προϊόντων, ωστόσο, δεν έχουμε σαφείς και ξεκάθαρες μετρήσεις. Εξάλλου, ιδίως τον τελευταίο χρόνο, τα αποτελέσματα ενδέχεται να διαφοροποιούνται μήνα με το μήνα.


Μεσογειακή Διατροφή


Τι θα λέγατε όμως αν κοιτούσαμε το (διατροφικό) πρόβλημα με πιο ξεκάθαρη ματιά; Φταίει πράγματι μόνο η κρίση ή μήπως έχουμε κι εμείς μερίδιο ευθύνης για τις επιλογές μας;

Είναι σίγουρο ότι τρώμε πολύ λιγότερο εκτός σπιτιού, γιατί απλά δεν έχουμε το ίδιο διαθέσιμο εισόδημα για εξόδους. Όμως τελικά αυτό που μετράει είναι το τι επιλέγουμε, και κυρίως σε τι ποσότητες το επιλέγουμε και μέσα στο ίδιο μας το σπίτι.

Ωστόσο, οικονομική κρίση μπορεί να μας φέρει πιο κοντά στη μεσογειακή διατροφή, και αυτό γιατί το παραδοσιακό μας μοντέλο διατροφής είναι πολύ οικονομικό! Βασίζεται στα όσπρια, τα λαχανικά και τα φρούτα (που ευτυχώς στη χώρα μας είναι ακόμα φθηνά, συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες), τα δημητριακά ολικής άλεσης (π.χ. το πλιγούρι και ο τραχανάς), στο ελαιόλαδο (δεν πειράζει κι αν χρειαστεί να το περιορίσετε – θα σας βοηθήσει να μειώσετε και τις θερμίδες που προσλαμβάνετε). Σε αυτό προσθέστε μία φορά την εβδομάδα μικρά ψάρια, όπως σαρδέλες ή γαύρο (στη λαϊκή μπορείτε να τα βρείτε με 3-5 ευρώ/ κιλό), και λιγότερο συχνά κοτόπουλο και κόκκινο κρέας. Και εννοείται ότι όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα ή γλυκίσματα που μπορεί να επιθυμείτε μπορείτε να τα καταναλώνετε με μέτρο! Έτσι, θα τα απολαμβάνετε χωρίς να στερήστε και χωρίς να επιβαρύνετε την τσέπη σας.

Πηγή: http://www.axortagos.gr/